THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, May 31, 2011

Nur Kasih the movie

Srnok gler dpt meluangkn msa utk menonton filem trsbt brsma ayah aq! Ni aq x bohong tau, mmg filem Melayu trhebat yg pernh aq tonton spnjg hidupku.

Filem trsbt tlh brjya mmbuat aq meruntun jiwa & bremosi. Btul, td tnpa dsngka, aq tlh menglirkn air mta yg x dpt dkwl, sedih gler filem tu tau. Bgitu hebatnya lakonn Adam (Remy Ishak) & Nur Amina (Tiz Zaqyah).


Filem trsbt mengishkn sepenuhnya kisah cinta Adam trhdp Nur. Namun, filem trsbt juga dpenuhi dgn kesusahn rnjau hidup yg dhdpi Adam, Nur serta keluarga mreka d mna abg kpd Adam iaitu Aidil turut mrasa kebhagiaan yg tnpa penghujung bila Aidil kematian isterinya iaitu Alyah pdhal dia amt memerlukn kasih syg seorg isteri & seorg ibu buat kedua2 anknya, Alyas & Maryam. Antra babak lakonn dlm filem trsbt ialah :




Filem ni tlh mmberi byk kebaikn drpd keburukn kpdku. Antra kebaiknnya ialah menyedrkn dri aq bhwa
~kekuasaan Allah trhdp hmbaNya amat kuat
~kta hnya ble merancang, Allah yg menentukn
~kta hrus brsyukur dgn apa yg Allah bri kpd kta
~ahli keluarga kta adalah hmba Allah yg trpenting dlm kehidupn kta
& byk2 lgi

Tuesday, May 24, 2011

Pilihan manakah yang terbaik buat masa hadapanku?

Aduhhh... Pening sungguh kpala aq, smpai nk buat pilihn mudah punyalah susah. Knape trjdi mcm ni ek? Adakah ni slh stu mslh yg sering dihdpi oleh smua ank sulung di negara M'sia? Ke aq sja yg sesat jln...? Tlg la aq kengkwn, bn2 la aq mmbuat pilihn yg trbek demi msa hdpn yg cerah buat driku. Tunjukkn aq ke arh jln mnuju ke kejayaan. Aq dbri twrn utk smbung bljr di byk lokasi di seluruh M'sia. Antranya:

~Al-Bukhairy International University
~Allianze University College Medical Sciences (AUCMS)
~Island College of Technology
~Kolej PTPL

Aq tau byk lokasi yg dbri kpdku ttpi aq hnya minat 2 drpd golongn trsbt. Jdi, adakah aq hrus smbung pljrnku di :

a)Al-Bukhairy International University (Alor Setar, Kedah)

ataupun

b)Island College of Technology (Sungai Rusa, Balik Pulau, Pulau Pinang)

~...we'll just wait & see...~

Sunday, May 22, 2011

Kenangan Manis

Lma x mngemasknikn blog aq kn? Maaf, aq tlh sibuk sejk sminggu lalu, tgh duk brsedia utk mnduduki ppriksaan IELTS pd prtghn bulan Jun atau awl bulan Julai ni. Tau x IELTS tu apa? X tau? Ok bg yg x tau, IELTS brerti 'International English Learning Teaching System'. Ia adalah stu ppriksaan yg hrus aq amik jika ingin dpt peluang utk melnjutkn pljrn ke luar negara pd msa hdpn. InsyaAllah, aq brdoa byk2 agr dbri peluang sbegitu sbb cra aq berkomunikasi mengguna bhasa inggeris lebih baik drpd bhasa melayu. Dgn brkomunikasi menggunakn bhasa inggeris aq ckp dgn lebih cepat & lncr. X tau la knape? Mungkin sbb aq dibsrkn slama empt thun stgh di Norwich, United Kingdom kut. Rsanya dsbbkn tu la. Ok, ni antra ppriksaan2 yg aq hrus amik dlm IELTS :


Ek, apa aq tgh buat ni. Cite psl kehidupn aq skrang namun tjuk yg dbri d ats xde kna mngena dgn cite trsbt. Ok, ok, aq mmbri tumpuan spnuhnya skrang... Jd apa nk tulis ek pd hri ni, hmm...?

Ahah, bru tringat. Ini brlaku pd 21 Mei 2011. Alhamdulillah... Allah tlh mmbri peluang kpd aq utk brtmu semula dgn bekas guru kelas aq pd thun lps iaitu ckgu Su. Rndunya rsa nk nngis bla jmpa dia kelmrin. Rsa gmbira & sedih pd msa yg sma. Prsaan x ble dkwl,hmm... Jdi citenya bgini :

Pd pkul 9.00 mlm, aq serta keluargaku kuar mnuju ke Changlun utk mkn mlm. Perut aq dh mula brbunyi dsbbkn ianya kosong. Aq ajk keluargaku utk mkn d restorn Rusni dpn C-Mart nuh. Smua org pun stuju, jdi ayh aq pun memndu mnuju ke restorn trsbt. Pd mulanya, aq x prsn pun yg ckgu Su serta keluarganya brada d situ ttpi slps ayh aq msuk simpang utk ke restorn Rusni, trnmpk kereta yg aq knali, bru aq prsn ckgu brada d situ. X tau le knape ttpi hti aq tetiba brdbr-dbr. (Tnpa henti plak tu). Pelik kn? Mungkin sbb aq rndu ckgu, lma x jmpa dia, spe tau...? Stlh aq kluar dri kereta, aq jln mnuju ke meja dia utk mmbri slm. Slps itu, kmi brdua mula brsembng tnpa henti. Ckp psl tu, ckp psl ni... Srnok juga! Ini antra soalan2 yg dtnya oleh ckgu :
~Itu stu keluarga mai mkn?
~Skrang bljr dkt mna?
~Siht x skrang?
~Penykit 2 brtindk x lgi?
dan byk2 lg x aq x brape ingt, huhu...

Jdi aq cite dkt dia psl apa yg dtnya di ats nuh (jelas kn dh dtaip DUHH...?) & kemungkinn aq akn smbung bljr di AIU jika dbri peluang. Ahah, stu lg, aq dpt jmpa Adam (adk yg comel, yg slalu mmbri senyumn mnis tu) buat kli ke-2. Sweet muit la dia, eeee, geram tgk dia! Syukur alhamdulillah ckgu Su tlh dbri anugerah drpd Allah yg Maha Esa. Mreka mmg mmbentuk stu keluarga yg lengkp & bhgia. Aq brhrp dpt peluang lg utk brjmpa ckgu pd msa hdpn, insyaAllah.

Umm, dh la, stkat tu je kot. Aq pun dh xde idea nk tulis pe lg. Klu ada cite lg nnti aq taip ok?

Monday, May 9, 2011

!!! ...Achieved Blackbelt... !!!

Praise be to Allah... Akhirnya aq tlh brjya lulus dgn cemerlang dlm ujian peningktn tli pinggang Taekwon-do (blackbelt). Sbnrnya cite dia cmni... Pd Sb2 lalu, aq sma adk bongsu aq brtolak dri kg utk mnuju ke destinsi kmi iaitu MRSM Kubang Pasu, Kedah, punya la awl (pukul 16:00) sbb aq ketakutn yg kmi br2 akn lewat tba d sna & ujian trsbt tlh brmula tp sbnrnya pd pukul 17:00 x mula2 pun lg ujian trsbt krana Master kmi blum smpai. Aq tunggu & tunggu lgi x smpai2, geram hti aq!!! Dh lah aq dtg ikut msa yg dinyatakn dlm surat kebenrn waris, smgt tinggi plak tu ~ Last skali, mai la juga Master kmi.

Lps Master dh selesa & brsedia utk uji calon2 Taekwon-do Sir, calon2 tli pinggang putih mula la gilirn mreka. Bygkn betapa lmanya aq dgn adk aq kna tunggu utk gilirn kmi, hhaaiihh... -_- Hmpir pukul 18:15 bru kumpuln kmi br2 dpnggil, hti brdbr2 namun aq cuba juga brfikirn positif & tenangkn hti.

Smasa amik ujian trsbt, kumpuln kmi shja yg Master x minx uji pattern, mula2 rsa pelik la juga sbb Sir suruh calon2 dia hfl pattern2 yg dia ajr utk Master uji kmi buat dpn dia agr kmi dpt ketahui sma ada kmi lulus mahupun gagal dlm ujian tp Master x mau uji plak, tu pun nsib baik la, alhmdulillah... Master cuma uji kmi buat free spiring, pecahkn kyu & stu lg aq lupa, hehe... Stu fkta yg memalukn & pd msa yg sma menggembirakn hti aq pd wk2 trsbt adalah aq terjtuh smasa buat free spiring dgn seorg kwn aq iaitu Aqila (bukan slh dia), people make mistakes, HAPPENS TO ANYONE, dpn rmai org plak tu...(kaki sblh kri bengkak, jln senget) lg la kelkr, haha...

Tp smua ni x kn trjdi tnpa pertlgn dri seorg kwn aq. Jdi, aq ingin mengucpkn sejuta trima ksih kpd HAZWANI RASHIDI ats sgala tunjuk ajr & nsiht yg sling dikongsi olehnya pd hri Sb2 lalu... Tnpa sgala pertlgn dia, x mungkin aq lulus dgn brjyanya sebegini~THANK YOU WANI~